Jag tänkte köra lite kost och träningssnack för en ganska stor grupp av mina läsare som är studenter. Som student har man ofta tight budget, mycket stress och stillasittande samt en hel del festande. Därför kan det vara svårt att få ihop träningen och kosten på ett vettigt sätt och det är det jag ska försöka hjälpa till med i detta inlägget! 🙂

Det är egentligen inte så mycket skillnad mellan en students kost- och träningsvanor och en stressad förälders, men eftersom man oftast är yngre och därför har ett högre behov av näring samt en kropp som fortfarande växer mycket naturligt så är det väldigt viktigt att ta hand om sig själv. Man blir vad man äter, och forskning visar att studieresultaten blir bättre för dem som tränar regelbundet och äter bra!

Våran tilltänkta student är alltså någon som kan beskrivas så här:

  • Låg matbudget
  • Mycket sittande
  • Ont om tid
  • Sena nätter

Träningsmål & flexibilitet för studenter

Precis som med tentor och inlämningar är det bra att ha mål med träningen! För att få lite tips med träningsmålen kan du läsa mitt tidigare inlägg om träningsmål här!

Har man skarpa deadlines och tunga pluggperioder som student, så måste man dock också kunna tumma på träningsmålen ibland utan att må dåligt av det. Om man exempelvis behövt stanna uppe sent och bara fått några enstaka timmars sömn så är det bättre att skippa träningen den dagen och återhämta sig ordentligt för att minska skaderisken och få ett bättre pass dagen efter.

Man kanske inte heller kan köra ett strikt schema rakt igenom med fasta dagar som Måndag-Onsdag-Fredag, utan hellre satsa på att köra 3 dagar per vecka men att det kan variera vilka veckodagar man kör när det dyker upp saker. I det långa loppet har det ingen som helst betydelse, så länge träningen blev av!

TIPS:
När du får ditt schema i början av terminen, ladda upp det i en kalender app eller en fysisk kalender och sätt ett önskemål med antal träningspass på de ytor som är lediga, samt markera de dagar innan och efter tentor och viktiga inlämningar som du garanterat kommer att skippa att träna på!

Kosthållning på studentbudget

Att köra en riktigt tight kost kan vara svårt när man är student, eftersom saker som sötpotatis och annat ofta är lite dyrare än vad man har råd med! Det kan även vara bökigt att få tillgång till att laga mat alla dagar i veckan eller att kunna köra storkok för en hel veckas matlådor. Därför kan det vara bra med kosttillskott för att få i sig protein till en billig peng. Om du tex tar 1kg kyckling som innehåller ca 200 gram protein, så kostar det ungefär 90 kronor. 1kg proteinpulver från Proteinbolaget innehållet 740 gram protein och kostar mellan 130-160 kronor. Priset per gram protein blir 0.45kr/g protein för kycklingen kontra 0.17kr – 0.21kr/g protein med proteinpulver, alltså dubbelt så billigt med proteinpulver.

Du kan hitta Whey Premium som jag använder här.

kyckling vs proteinpulver

kyckling vs proteinpulver

Var flexibel med dina makronutrienter

På grund av tidsbrist, stress, logistik och studentlivet med mycket fester kan det vara bra att ha en lite förlåtande struktur för ditt intag av makronutrienter. En hyffsad målstolpe skulle kunna vara 40-40-20, med 40% protein, 40% kolhydrater och 20%  fett. Hjärnans viktigaste bränsle är just kolhydrater i form av glukos, även om många LCHF babblare menar att det går lika bra med andra energikällor så är det bara att jämföra hur pigg du känner dig i huvudet av en lågkolhydratkost. Jag som dietat mycket med låga kolyhdrater kan inyta att det blir knas, det kallas ”diethjärna”.

I alkohol är det mycket socker och i de flesta livsmedel, framförallt billiga snabbluncher och annat, är det mycket socker. Därför kan det vara bra att ha ett proteinpulver för att återbalansera makrofördelningen om man råkat få i sig överdrivet mycket av en källa. Sätt en buffert på 5% +/- och försök att kompensera långsamt över hela veckan om du får i dig för mycket kolhydrater en dag.

 

Nyttigare energikickar för studenter

Många kör nattmangling och sena pluggnätter med hjälp av kaffe och en massa, massa Redbull. Jag personligen gillar inte Redbull på grund av att det har en väldigt hög andel socker, samt att energikicken man får inte alltid är så snäll för hjärtat. Jag använder mig av koffeinpiller samt BCAA-drycker utan socker när jag behöver en energikick, vilket är ganska ofta 😀 . För dig som är student kan jag varmt rekommendera BCAA i pulverform som man blandar själv, i kombination med koffeinpiller kan man göra sin helt egna energidryck som dessutom är nyttig för proteinsyntesen och hjälper att täcka dagsbehov av proteiner. För att läsa mer om BCAA och hur jag använder det i mina tuffa dietperioder har jag skrivit ett tidigare inlägg här.

Share: