Sojaprotein refererar till proteintillskott som baseras på sojabönor. I detta inlägg samlar jag information om sojaprotein för dig som är intresserad av att lära dig mer om detta kosttillskott.

Vad är sojaprotein

Soja är en av få grönsaker som innehållet protein och därmed även en av få vegetariska eller veganska källor till protein. Man har utvunnit isolat av protein ur sojabönor väldigt länge, sedan 1930 talet, men då användes det främst som en kemikalie och som ett tyg! Sen blev sojaprotein populärt som näring till hund- och kattmat och slutligen till människor. I takt med att folk har intresserat sig mer för naturen och ekologi har sojaprotein som en ersättning till vanligt vassleprotein och annat ökat.

Är Sojaprotein säkert?

Sojabönor innehåller ett ämne som kallas fytoöstrogen, ett närbesläktat ämne till det kvinnliga könshormonet östrogen. Därför har man tidigare trott eller spekulerat kring att det skulle vara farligt att äta mycket soja, framförallt för män. Men fytoöstrogen beter sig väldigt annorlunda från östrogen i kroppen och det är idag vetenskapligt fastslaget att det inte är farligt eller har en påverkan på könshormonen i kroppen. Annars skulle man inte kunna få sälja sojamjölk, tofu eller annat som görs på soja. Tvärtom pekar många studier på att sojaprotein har en positiv effekt på kolesterolnivåer i blodet.

Är Sojaprotein bra?

Det finns forskning som visar att sojaprotein inte är lika effektivt som vassleprotein, eftersom det inte innehåller samma mängd leucin. För att protein i kost och tillskott ska hjälpa oss bygga muskler måste det vara tillgängligt för proteinsyntesen, och där är vassle helt enkelt det bästa proteinet. Men om du är vegeterian eller laktosintolerant eller får ont i magen av vassleprotein (ont i magen visar på att din kropp har svårt att bryta ned proteinet) så är sojaprotein ett jättebra alternativ. Skillnaden är dessutom ganska liten. Om man är seriös med sin träning där små skillnader som soja vs vassle spelar roll, då rekommenderar jag att man dricker BCAA som innehåller leucin och då slipper man oroa sig!

Vart kan jag köpa sojaprotein?

Sojaprotein är lite svårare att få tag i än vassle och andra. Här kan du se Gymgrossistens egna sojaprotein. 🙂  Jag har testat sojaprotein för några år sedan och då var smaken riktigt dålig, men eftersom det blivit mer populärt har fler bra tillverkare utvecklat produkter som smakar riktigt bra!

Share: