Stress! Känner du ofta stress eller under vissa intensiva perioder tycka det blir jobbigt? I detta inlägg tänkte jag ta upp jobbstress och diskutera strategier för att hantera stressen. 

Jobbet är huvudkällan till stress enligt de flesta undersökningar, motsvarande skolan för er som pluggar. Oro för hur väl man presterar, lön, karriär, utveckling och framtiden har ofta med jobbet/skolan att göra. Sen finns det såklart andra stressmoment och källor till oro, men enligt undersökningar så är jobbet alltid nummer ett. Jag själv kan ibland känna att det blir tufft, och många på bloggar jag läser brukar det dyka upp inlägg där personen berättar om stress. Så jag tänkte delge mina tips och gärna höra era åsikter också, skicka gärna tips till mig vad som funkar för er!

Vad är stress?

Stress är lite som hunger, det är ingen enskild substans eller ämne utan en respons på något psykiskt eller kroppsligt. Stress är människans sätt att svara på belastning kan man säga, den är faktiskt nödvändig för att vi ska komma upp i tillräckligt höga varv för att prestera på träning/jobb/skola etc. Eftersom stress inte bara är kroppslig utan psykisk, så finns det en massa olika grejer som ingår i stressresponsen. Grundbulten är dock att vi möter en situation som gör att våran kropp börjar producera hormonet adrenalin, som triggar igång vårat sympatiska nervsystem och reducerar aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet. Dessa två olika nervsystem kan man tänka sig som motsatta, det sympatiska nervsystemet är till för ”Fight and Flight” medans det parasympatiska är till för ”Rest and Digest”, alltså ungefär aktivitet och prestation mot vila och återhämtning. När man är i balans så växlar vi mellan dessa på ett hälsosamt sätt, men när man känner sig stressad så kan det vara ett tecken på att man för sällan är i det parasympatiska läget!

Stress på jobbet

På jobbet har vi oftast krav på oss att hela tiden producera och prestera. Därför kan det vara tufft för våran kropp och hjärna att hitta balansen i hur mycket adrenalin vi behöver för att göra våra jobb bra! Lägger man dessutom till en massa koffein och stimulanser som höjer våran puls och annat så kan man lätt hämna i överkant. Över längre perioder så försöker kroppen att göra en anpassning själv, och då börjar stressresponsen funka sämmre och sämmre, precis som när man exempelvis dricker för mycket alkohol över tid. All den extra kapacitet som kroppen ger dig med stressresponsen kan även vara svår att göra av med om du har ett stillasittande jobb. Vi är helt enkelt lite dåligt anpassade för den typen utav lång och utdragen fysisk inaktivitet samtidigt som hjärnan går på högvarv med en massa uppgifter och dessutom krav och egna förväntningar och så vidare.  Konkreta tips och strategier mot stress på jobbet bör inte bara komma från dig själv, hela arbetsplatsen bör ha någon övergripande strategi för hur man hanterar stress! Om man har trivselmöten eller liknande så kan det vara värt att lyfta denna frågan där, oftast är man långt ifrån ensam om att uppleva stress! Det brukar även vara så att man känner stress av helt olika saker, vilket leder till att man kanske kan byta vissa uppgifter med varandra och tillsammans skapa en bättre arbetsmiljö.

Mina tips på vad man kan testa för att reducera sin jobbstress är följande:

  • Regelbundna raster som man INTE tummar på
  • Strukturera arbetet så mycket det går
  • Reducera antalet spontana uppgifter
  • Kom ihåg att gratulera dig själv för små avslut
  • Var öppen med kollegor hur du upplever stress

Stressar du för mycket?

Hur vet man då om man stressar för mycket? Det kan vara väldigt svårt att veta eftersom alla är unika. Vissa kan uppleva stress varje dag och ändå må bra, andra kan ta stryk av att under korta perioder ha det väldigt hektiskt. VG-Regionen har denna symtomlista för att checka av stress:

VG regionens checklista för stress

Checklista för stress

Har man många av dessa så kan det vara värt att se över sin arbetsmiljö!

Hur stress påverkar din träning

Stress är väldigt likt den respons kroppen svarar med på fysisk belastning. När vi tränar så fyller vi kroppen med stresshormoner som adrenalin och kortisol som hjälper oss att belasta kroppen mer och bryter ned våra muskler för att sedan återhämta sig starkare. Men när vi lider av för mycket stress så blir vi spända och den anspänningen gör oss svagare! Det blir helt enkelt som att vi redan börjar träningspasset på minus!

När vi ska återhämta oss så spelar stressen in även där, för det är nu vi vill vara i det parasympatiska läget där vi vilar och är i en uppbyggnadsfas igen. När vi stressar befinner vi oss alltså oftare i nedbrytningsläge än uppbyggnad vilket försämrar våra resultat. Man ökar även risken för överträning och skaderisken ökar.

Ett av de mer populära nya kosttillskotten är Ashwagandha, som bidrar till balans i kroppens stressrespons och hormonella reaktion på stress. På proteinbolaget säljs det som stimulansfri fettförbrännare men i USA marknadsförs det mer för sina egenskaper för just att minska kortisolnivåerna och därmed nedbrytningen av muskelvävnad och ork.

Eftersom stress stör sömnen kan man även där gå miste om värdefull kvalitetstid i uppbyggande tillstånd, så kom ihåg att hålla igen på stimulansmedel som koffein och PWO!

 

Share: