Det är så roligt när ni skickar in era träningsberättelser! Både de som jag fått hjälpa med mina kost- och träningsprogram men även ni som bara har lite detaljfrågor. Jag tänkte skriva om de vanligaste frågorna jag får och mina tips för att verkligen nå de träningsmålen ni satt!

Ha flera mål

Jag får in många förfrågningar om hur man ska nå ett viktmål till ett bröllop eller liknande viktiga händelser i livet där man verkligen vill se lika bra ut som man känner sig! Det är ett jättebra mål, men för att nå dit krävs det att man delar upp målet i flera olika delar. Annars blir risken att man fram till bröllopet inte kan mäta och därför heller inte se någon utveckling, och då fastnar man lätt. Därför bör du ha:

  1. Långsiktiga OCH kortsiktiga målbilder som exempelvis ”Passa i min drömklänning till mitt bröllop” men också ”gå ned X kg fram tills bröllopet, varav Y kg per vecka”
  2. Dela upp målen på aktiviteter, tex cardio- och styrkemål. ”Jag vill ta 20kg mer i knäböj och bli 10 minuter snabbare på milen”
  3. Glöm inte att målen ska vara realistiska och roliga så du håller dig till planen!

Fixa rätt motivation

Jag får ofta frågor om motivation och hur jag orkar träna vecka in och vecka ut. Många som skriver tränar periodvis duktigt men sen kommer det längre avbrott där man inte jobbar i gymmet eller struntar i kosthållningen för de känner att ”de inte orkar”. Grejen med motivation är just att man inte kan se träningen och maten som måsten. Modern forskning tror idag att motivation och vilja fungerar lite som ett batteri som man använder upp över både dagar men också över längre perioder. De aktiviteter som man ser som måsten och bara gör dem för att man känner sig tvingad är de som tar absolut mest vilja och motivation från dig. Därför är det jätteviktigt att motivationen till träning och kosthållning kommer från insidan, inte bara för att andra ska tycka att du är snygg under en kort stund. Personligen har jag inte alltid tränat och ätit bra, men sen jag började har jag haft väldigt få avbrott för att jag mår så mycket bättre när jag tränar och äter rätt, det är min motivation och därför tar den inte slut! Plus att jag får massa motivation av er via bloggen och insta 🙂 Här kan ni läsa mer om viljekraft och batteri-modellen.

Släpp egot

Man kan inte ta träningsmål och dietmål för personligt! Då känner man sig kass som person när ett pass går dåligt eller när man fuskat på dieten, då tappar man istället mer motivation och glädje och det hela blir en ond cirkel! Framförallt för tjejer så kan det ibland svänga lite extra med vikten och vätskenivåer i kroppen, då gäller det att bara lita på sin plan och köra på istället för att börja klanka ned på sig själv.

Man får inte vara rädd för att testa nya grejer och lära sig av andra bara för att man gjort framsteg heller! Några av mina bästa gymtips har jag fått av random personer och folk man kanske inte trodde först hade så bra koll, men är man öppen för att  bli bättre och lyssna så hittar man alltid nya sätt att bli bättre på 🙂 Så behåll en skön attityd och lämna egot i gymväskan!

Share: