En genomgång av vanliga sötningsmedel

Jag använder ofta olika former utav smaksättningar och sötningsmedel för att kunna dricka mer vatten eller göra gröten lite roligare. Sötningsmedel finns i olika former med olika egenskaper och i detta inlägget tänkte jag gå igenom grundläggande information om sötningsmedel.

Jag har rätt så svårt att dricka rent vatten ur kranen, därför tar jag ofta en skopa BCAA eller en sockerfri tillsats i form av sötningsmedel för att kunna få i mig mer vätska. Eftersom jag ofta äter samma måltid flera gånger per dag och vecka kan det också bli lite tråkigt med smaken, därför är det bra att kunna variera smaken på exempelvis en portion gröt genom att tillsätta något sötningsmedel med olika smak. Till exempel proteinpulver.

Allmänt om sötningsmedel

Ett sötningsmedel är en tillsats som ger sötma utan att bidra med kalorier. Som ni ser är definitionen ganska bred vilket gör att många saker kan räknas som sötningsmedel. När man säger sötningsmedel tänker många främst på syntetiska sötningsmedel, men även honung och andra naturliga saker räknas som sötningsmedel. Det man försöker ersätta är just socker, eller sackaros som det heter som kemiskt ämne, eftersom socker redan vid små mängder har en massa skadliga effekter på kroppen, såsom att förstöra tänderna, öka risken för diabetes och mycket mer. 

Så för att fortfarande få en söt smak utan alla kalorier och negativa effekter har man börjat tillverka sötningsmedel som inte påverkar blodsockret utan enbart bidrar med sötma. I vanliga livsmedel typ som Pepsi Max eller annat du köper i affären så får man bara använda godkända sötningsmedel, som bedöms som säkra för hälsan. Vill du läsa mer om hur sötningsmedel hanteras i livsmedelsbranschen har livsmedelsverket en jättebra sida här.

Här har jag tagit fram en lista på de 3 vanligaste sötningsmedel som man konsumerar:

Aspartam

Aspartam är ett väldigt vanligt förekommande sötningsmedel i många olika typer av produkter. Det är även det sötningsmedlet som används i det proteinpulver jag använder mig av. (Whey-100 här) Aspartam upptäcktes 1965 och har sedan dess använts mycket och är väldigt väl undersökt. Det kommer ibland varningar om att det skulle orsaka cancer och viktökning, men ingen seriös studie har kunnat visa att ett sådant samband finns.

Sukralos

Sukralos är också ett väldigt vanligt sötningsmedel, som till skillnad från de andra tål att värmas. Därför är sukralos väldigt populärt att baka med och annan matlagning. Även dieter som LCHF använder gärna sukralos i sina recept. För den som är miljömedveten kan sukralos dock vara problematiskt, eftersom det är ett så tåligt ämne och därmed inte bryts ned i naturen på samma sätt som annat socker.

Stevia

Stevia är egentligen ett naturligt förekommande sötningsmedel som kommer från Steviaplantan, på svenska heter de sötflockelsläktet. Det har varit populärt länge i Asien men även numera i Europa då det klassas som säkert att äta så sent som 2010. Coca Cola Life, ni vet den gröna, är sötat med bland annat Stevia och fick inte marknadsföra sig som naturligt söt, eftersom framställd Stevia är raffinerad.

Share: