Kroppshållning är viktig för att din kropp fungera optimalt och ditt allmäna välbefinnande. Tävlar du dessutom i någon form av bodybuilding som till exempel Bikini Fitness är hållningen jätteviktig för att visa upp din fysik på bästa sätt! Med en bra hållning minskar du inte bara belastningen på din kropp och dina muskler, du kan även öka ditt rörelseomfång som i sin tur betyder att varje repetition ger mer träningseffekt. I detta inlägg kan du läsa hur jag jobbar med att förbättra hållning och posering.

Ett lite annorlunda inlägg idag, jag tänkte skriva lite om hållning och posering som ofta hamnar i skymundan. Mellan träning, kost, vila, sömn, vänner, jobb så har man ofta varken tid eller ork för att jobba på detaljerna. Men som ni säkert sett på alla före-efter bilder på Instagram så gör hållningen och posering sjukt mycket för hur bra ens fysik kommer fram. Därför är det värt att lägga lite tid på att träna sin hållning, framförallt om man har skador eller begränsningar som gör att man inte kan utföra vissa övningar.

 

Bra hållning

Utgångspunkten för bra hållning och posering är att kroppen befinner sig i ett naturligt läge med minimal belastning och man ska vara avslappnad och fri i lederna. Om man spänner sig som satan för att få till en bra hållning eller pose så känner man sig ofta obekväm och det syns också ofta. Alla har lite olika proportioner genetiskt, vilket är helt naturligt och poseringsträning ger dig ett utmärkt tillfälle att lära känna din kropp. Om du är intresserad av att djupdyka i ämnet kan du läsa mer här.

Den allra enklaste övningen för bättre hållning är att stå upp och föreställa dig att det sitter ett osynligt snöre i huvudet och försöker dra upp dig till taket. Försök att få koll på både hur det ur men också hur det känns! Om du märker att du exempelvis har lite hängiga axlar kommer det vara svårt att få till en riktigt bra ryggtavla på scenen, men också i gymmet kommer din axelträning att vara mindre effektiv än om du hade haft bättre position på axlarna. I en spegelsal kan du få en grym överblick över hur din hållning är medans du gör övningarna.

 

Så påverkar du kroppens hållning

Hållning och posering påverkas av många saker. Dina naturliga förutsättningar är jätteviktiga och är svåra att ändra på! Men du kan påverka allt annat, så som din muskelkontroll och din förmåga att få maximal kontakt även med de minsta musklerna. Även vårat humör påverkar hållning, är man glad och framåt är det mycket mer naturligt att både ha en bättre utstrålning men också hållning!
Din kost är också viktig eftersom muskler och leder mår bra när de får den energi och näring de behöver. För att fungera optimalt behöver musklerna framförallt rätt vätske- och saltbalans, det vill säga vatten + kalium + magnesium, som jag skrivit om i det här inlägget. Om du får krampkänning när du tränar posering och är utvilad så är det ganska sannolikt att du behöver mer av dessa saker!

En annan viktig faktor för hållningen och posering är symmetri i muskler och kropp! Runt varje led i kroppen så har man oftast 2 muskelgrupper som agerar som motpoler till varandra, en antagonist och protagonist kallas det. Exempelvis armen har biceps och triceps som ska balansera varandra. Om du har en mycket starkare biceps än triceps, så kommer armen att vara lite böjd i viloläge, eftersom din biceps helt enkelt drar starkare än din triceps även när du inte spänner dig. En osymmetrisk kropp leder ofta till stelhet i musklerna också, vilket kan göra det svårt att utföra vissa övningar på gymmet.

 

Förbättra din hållning

Det bästa du kan göra för att förbättra din hållning och posering är att integrera det i din vanliga träning och kosthållning. Se till att få i dig tillräckligt med energi och näring under dagen. Sen på gymmet är det alltid bra att stretcha efter passen och utvärdera hur symmetrin ligger till. Är du mycket starkare i biceps än triceps?

Under dagen är det också viktigt att försöka hålla koll på sin hållning. Många tränar på morgonen innan jobbet och sen sitter man ned jättelänge och kommer hem och är stel som en sten. Det är inte så konstigt, för under träningen så bryter du ned musklerna och de blir svaga, sen så sitter man ned vilket inte är bra för kroppen, men dina muskler har inte samma kraft efter passet för att försvara sig!

 

Poseringstips

Det är inte bara att ha en bra symmetrisk fysik när man ska tävla i fitness eller bodybuildning, utan det viktigaste är faktiskt HUR man visar upp sin fysik på scenen. Därför är poseringen mycket viktigare än vad många tror!
Men det kan vara svårt att komma igång i början och svårt att veta hur och vart man ska börja.

Jag rekommenderar att så fort du har bestämt dig att du ska tävla så börja öva på poseringen. Skjut inte upp det och tänk ”jag hinner, det är många veckor kvar tills tävling” – för veckorna springer iväg och i slutet av dieten har du varken lika mycket tid eller lika ork till poseringen som innan. Du är tröttare, du tränar mer och planeringen om dagarna blir viktigare och viktigare. Så vänta inte med att börja öva poseringen, ju tidigare du börjar desto bättre.

Kolla på Youtube!
Något som hjälpt mig otroligt mycket är att kolla på olika tävlingar på Youtube. Att se hur själva tävlingen går till, allt från förbedömning till final. Man får så mycket småtips och kan sätta ihop ett fritt program med det man tycker om själv, passar ens fysik och som man känner sig bekväm i.
Det finns många klipp där atleter går igenom de olika poserna, ger tips och visar stegvis för hur man ska posera. Grymt bra och lärorikt!

Ta även mycket bilder och filma när du kör din posering. Det är väldigt nyttigt att se sig själv från andra vinklar än bara i spegeln. Kan vara så små detaljer, vinklar och rörelser som gör stor skillnad på din fysik när du poserar!

På bilden är när jag var i Stockholm och tog poseringslektion!

Ta hjälp av någon erfaren och ta poseringslektioner.
Jag tog själv poseringslektion av Frida Sjöström i Stockholm, något jag är väldigt glad över att jag gjorde. Den timmen var otroligt lärorik och fick så himla mycket tips och råd om hur man skulle posera, tänka på och hur allt går till på tävlingen. Det lugnade också ner mina tävlingsnerver något att få prata ut med en erfaren och duktig atlet som tävlat flera gånger innan.

Skippa speglarna!
På scenen så är det inga speglar du kan ta dig hjälp av. Så i slutet när du övat in poserna så kör som om du skulle köra på scenen. Kör på känslan och filma och kolla i efterhand.

.. Och sedan glöm inte det viktigaste av allt – leendet! 😀 För detta är ju så jäkla roligt hihi

 

 

 

Share: